
Eşlerin boşanma konusunda anlaşmış olmaları yanı sıra aşağıdaki şartların da gerçekleşmesi gerekmektedir:
1)Evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalı
2)Eşler Protokol hazırlamak sureti ile birlikte Anlaşmalı Boşanma davası açmak için başvuracağı gibi bir eşin açmış olduğu boşanma davasını diğer eşin kabul etmesi halinde de evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılacağından hakim tarafları bizzat dinleyerek iradelerini serbestçe açıkladıklarına kanaat getirmesi ve hem boşanmanın mali sonuçları hem de çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilen mutabakat metnini(bu uygulamada Protokolün sonradan sunulması şeklinde gerçekleşiyor) uygun bulması halinde anlaşmalı boşanma gerçekleşmektedir. Hakim gerek tarafların gerekse çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak Protokolde gerekli değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabul edilmesi halinde boşanmaya hükmolunur
Türk Medeni Kanunu m166/3uyarınca anlaşmalı boşanma davasının şartları yukarıdaki şekilde düzenlenmiştir. Bu nedenle evlenme tarihinden itibaren 1 yıl dolmadan anlaşmalı boşanma davası açmak suretiyle boşanmak mümkün değildir. Ancak tarafların boşanmaya karar vermeleri ve haklı bir nedenlerinin bulunması halinde her zaman çekişmeli boşanma davası açma hakları vardır. Çekişmeli Boşanma davalarında her zaman taraflar anlaştıklarını ileri sürerek, alanında uzman bir Boşanma Avukatı tarafından hazırlanan boşana Protokolü uyarınca boşanmayı talep edebilirler. Yani Çekişmeli Boşanma Davaları, evliliğin üzerinden 1 yıl geçmesi halinde, anlaşmalı Boşanma Protokolünün sunulması ve tarafların duruşmada bizzat hazır edilmesi halinde anlaşma sağlanarak sona erdirilebilir.
Davanızın alanında uzman ve tecrübeli Boşanma Avukatı tarafından takip edilmesi Boşanma davasında ileri sürdüğünüz nedenlerin TMK kapsamında boşanma sebebi olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunun tespiti ve davanın takibi aşamasında hak kaybı yaşanmaması için oldukça önemlidir.