
Evlilik birliği süresince eşler tarafından kendilerine özgülenmiş haneye ‘’aile konutu’’ denmektedir.
Evlilik birliği içinde satın alınmış ve eşlerin birlikte oturdukları ev her iki eş adına kayıtlı olabileceği gibi tapuda eşlerden biri adına da kayıtlı olabilir.
Bu durumda Boşanma Davası gündeme geldikten sonra tapuda malik görünen eşin, diğer eşe bilgi vermeksizin evi satması-kiraya vermesi halinde diğer eş ve çocukların mağduriyeti gündeme gelecektir. Bu nedenle tapuda malik görünmeyen eş dilerse boşanma davası açılmadan önce dilerse Boşanma davası devam ederken Türk Medeni Kanunu’nun 194/1. Maddesi uyarınca tapu siciline aile konutu şerhi koyulmasını isteyebilirler. Aile konutu şerhinin etkisi evlilik birliğinin devamı süresi ile sınırlıdır.
Tapuda malik görünmeyen eşin tapuya aile konutu şerhi koyması halinde; aile konutu ve bu konutla ilgili haklar güvence altına alınmış olacaktır. Aile konutu şerhinin koyulması sayesinde tapuda malik görünen eş satım, kira ve diğer haklarına ilişkin hukuki işlem özgürlüğünü kullanırken diğer eşin açık onayını alması gerekecektir.
Günümüz koşullarında edinilen mallar genellikle erkek üzerine tescil edildiği için kadınların bu nedenle yaşamış olduğu mağduriyetlerin önlenmesi adına tapuda malik olmayan eş adına Aile konutu şerhi koyma hakkı getirilmiştir. Bu hususta tecrübeli Boşanma Avukatınızdan gerekli işlemleri yapması için detaylı bilgi alabilirsiniz.