
Çekişmeli Boşanma Davası şartları;
Eşler arasında boşanma ve ferilerine ilişkin uzlaşma sağlanamıyor olması gerekir. Türk Medeni Kanununun 161.maddesi ve devamında sayıldığı üzere boşanma; zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı ve evlilik birliğinin sarsılması sebeplerine dayandırılarak çekişmeli boşanma davası açılabilir.
Anlaşma Boşanma Davası şartları;
Eşlerin boşanma konusunda anlaşmış olmaları yanı sıra aşağıdaki şartların da gerçekleşmesi gerekmektedir:
1)Evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalı
2)Eşler Protokol hazırlamak sureti ile birlikte Anlaşmalı Boşanma davası açmak için başvuracağı gibi bir eşin açmış olduğu boşanma davasını diğer eşin kabul etmesi halinde de evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılacağından hakim tarafları bizzat dinleyerek iradelerini serbestçe açıkladıklarına kanaat getirmesi ve hem boşanmanın mali sonuçları hem de çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilen mutabakat metnini(bu uygulamada Protokolün sonradan sunulması şeklinde gerçekleşiyor) uygun bulması halinde anlaşmalı boşanma gerçekleşmektedir.
Evlilik sona erdirmek için çekişmeli boşanma davası açılabileceği gibi anlaşmalı boşanma davası da açılabilir. Her iki boşanma davası türünde de, dava türlerinin taraflar için artılarını ve eksilerini ortaya koymak; tarafları makul, mantıklı, müşterek bir paydada buluşturabilmek için davanızın alanında uzman bir Boşanma Avukatı tarafından takip edilmesi gerekmektedir. Boşanma Avukatı ile davanızın takip edilmesi Boşanma davasında ileri sürdüğünüz nedenlerin TMK kapsamında boşanma sebebi olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunun tespiti ve davanın takibi aşamasında hak kaybı yaşanmaması için oldukça önemlidir.