
Taraflar boşanma ve boşanmaya bağlanacak sonuçlar hakkında anlaşmaları halinde anlaşmalı boşanma davası açmak suretiyle boşanabilirler. Anlaşmalı boşanma davasında ne şekilde anlaştıklarının mahkeme önünde somutlaştırılması için yazılı bir Anlaşmalı Boşanma Protokolü hazırlamaları ve her iki tarafın imzasını taşıyan bu protokolü mahkemeye sunmaları gerekmektedir.
Medeni Kanunun 166. maddesinin 3. fıkrası uyarınca hazırlanacak olan Anlaşmalı Boşanma protokolünde tarafların ad ve soyadları, T.C. kimlik numaraları, adresleri, evlilik tarihleri, varsa çocuklara ilişkin doğum ve kimlik bilgileri mutlaka yer almalıdır. Ayrıca boşanma protokolünde tedbir nafakası, iştirak nafakası, yoksulluk nafakası, maddi manevi tazminat, mal paylaşımı, müşterek çocukların velayeti ve kişisel ilişkinin tesisi mutlaka yer almalıdır.
Boşanma Davasında hak kaybına uğramamak adına, boşanma görüşmelerinin ve anlaşmalı boşanma davasının dayanağını oluşturacak olan Anlaşmalı Boşanma Protokolünün uzman Boşanma Avukatı tarafından hazırlanması gerekmektedir. Hazırlanacak olan protokolde kişisel eşyaların durumu, edinilmiş malların durumu ve eşler adına kayıtlı tüm malvarlıklarının ne şekilde paylaşıldığı açıkça yer almalıdır. Velayete ilişkin kısımlar da protokolde yer almalıdır ancak bu husus kamu düzeni ile ilgili olduğundan hakimin düzenleme yapma yetkisi bulunmaktadır.
Boşanma Davasında nafaka ve tazminatın belirlenmesi hususlarında tarafların Protokolde anlaştıkları miktar üzerinden hüküm kurulacağından, Protokol görüşmelerinin uzman Boşanma Avukatı eşliğinde yürütülmesi gerekmektedir. Aksi halde sırf erken boşanmak adına ödemeyi taahhüt edilen nafaka ve tazminat bedellerinin sonradan indirilmesi veya kaldırılması için açılacak davalarda ciddi ispat engelleri ile mücadele etmek durumunda kalınacaktır. Özellikle hak kaybına uğramaksızın, hızlı ve sorunsuz boşanma gerçekleştirmek isteyen eşlerin kendilerini alanında uzman bir Boşanma Avukatı ile temsil ettirmeleri zorunludur.