
4721 sayılı Türk Medeni Kanununda belirtildiği üzere boşanma sebepleri zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme, haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı ve evlilik birliğinin temelinden sarsılmasıdır. Eşler kanunda sayılan bu nedenlerden birine dayanarak boşanmayı talep edebileceği gibi hakimden ayrılık kararının verilmesini de talep edebilirler.
Ayrılık kararının verilebilmesi için tarafların boşanma sebeplerinin varlığını delillerle ispat etmesi gerekmektedir. Şayet boşanmaya sebep olan durumların ispatlanmaması halinde hakim, ayrılık davasını reddedecektir.
Ayrılık davası ile eşler evliliğin devam edip edemeyeceğinin değerlendirme imkanı edinirler. Ayrılık davası neticesinde hakim 1 yıldan 3 yıla kadar ayrılık kararı verecektir. Bu sınırlar içinde ayrılık kararının tayini için hakimin takdir hakkı bulunmaktadır. Ayrılık süresi, ayrılık kararının kesinleşmesinden itibaren işlemeye başlayacaktır. Ayrılık kararı süresince taraflar farklı evlerde yaşamaya devam edecek ve tekrar bir araya gelme ihtimallerinin olup olmadığını değerlendireceklerdir.
Boşanma sebeplerinden biriyle dava açmaya hakkı olan eş, dilerse boşanma, dilerse de ayrılık kararı verilmesini isteyebilmektedir. Fakat ayrılık davasında boşanma talep edilememektedir. Ayrıca, dava, yalnız ayrılığa kararı verilmesi talebi ile açılmışsa hakim tarafların boşanmasına karar veremez. Davanın yalnız boşanma talebiyle açılması halinde de hakim ancak ortak hayatın yeniden kurulması olasılığının bulunması halinde ayrılığa karar verilebilmektedir.
Ayrılık davasının açılması için Yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi veya davadan önce son altı ay birlikte yaşadıkları yer mahkemesidir. Dava Aile Mahkemesinin görevindedir. Aile Mahkemesi olmayan yerlerde davaya Aile Mahkemesi sıfatı ile Asliye Hukuk Mahkemesi bakacaktır. Ayrılık davasında hakim, tarafların mağdur etmemek adına davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re’sen almaktadır. Bu süreci Boşanma Avukatınız ile takip etmek davanızın doğru hukuksal temele dayandırılarak açılması ve taleplerinizin zamanında ileri sürülmesi açısından önemlidir.