
Türk Medeni Kanunu uyarınca boşanan kadının yeniden evlenebilmesi için bekleme süresi öngörülmüştür. TMK m 132 uyarınca Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe evlenemez. İddet müddetine ilişkin üçyüz günlük süre kadın ve erkeğin boşanma kararlarının kesinleşmesinden itibaren başlar.
Kadının boşandıktan sonra üçyüz günlük süre içinde doğum yapması halinde bekleme süresi biter. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 285. maddesi “Boşanmadan sonra 300 gün içerisinde doğan çocuğun babası kocadır.” hükmü getirerek iddet müddetini babalık karinesine bağlamıştır. Boşandıktan sonra iddete ilişkin dava açmayan bir kadının üçyüz gün içerisinde doğum yapması halinde eski koca çocuğun babası sayılır. Bu karineyi engellemek için kadının üçyüz gün beklemesi aksi halde iddeti kaldırmak için dava yoluna başvurması gerekir. Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi kaldırır. Kadın bulunduğu yer aile mahkemesine başvurarak iddet müddetinin kaldırılmasını talep ederek bu evlenme engelini aşabilir. Mahkeme davanın açılmasının ardından gelecek raporda kadının hamile olmadığını belirlerse iddet müddetinin kaldırılmasına karar verir. Bu karar ardından kesinleşmesi için herhangi bir süre beklemeye gerek yoktur. Bu engel aşılmadığı takdirde çocuk doğarsa çocuğun babası eski koca sayılır.
İddet müddeti kadın için belirlenmiş bir evlilik engeli olup erkek için uygulanmaz.
İddet müddetinizin kaldırılması talebinizin en kısa sürede değerlendirilmesi ve gerekli doktor raporlarının alınarak mahkemeye sunulması için davanızın alanında uzman bir Boşanma Avukatı tarafından takip edilmesi gerekmektedir. Boşanma Avukatı ile davanızın takip edilmesi Boşanma davasından sonra da ileri sürdüğünüz taleplere ilişkin davaların takibi aşamasında hak kaybı yaşanmaması için oldukça önemlidir.